| introductie  | soorten  | voorbeelden  | proberen?  | e-mail |

· wat zijn liftdeursels?

In flats worden op liftdeuren vaak woorden gespoten als "Kees was here" of "bomski". Nu is het probleem dat je die zinnen op de dichtschuivende liftdeuren pas kunt lezen als die helemaal gesloten zijn. Bij "bomski" lees je dus eerst niets, dan "bs", dan "bosk" en daarna pas "bomski" (bij een schuifdeur uit twee delen, die van rechts naar links dichtschuift).

Nu is het mogelijk om woorden of letterreeksen te bedenken die in elk stadium van het dichtschuiven te lezen zijn. Het woord "exit" is bijvoorbeeld geschikt. Daarbij lees je achtereenvolgens niks, dan "ei" en ten slotte "exit" (wat raar is want, de deur is dan immers al dicht...). De volgende stap is natuurlijk dat de uitschuivende letterreeksen een (soort van) zin vormen. En dat noemen we dan 'liftdeursels'.

Samengevat: een liftdeursel is een letterreeks die -wanneer deze geplaatst wordt op een liftdeur- in elk stadium van het dichtschuiven als goed Nederlands te lezen is, waarbij de uitschuivende letterreeksen bij voorkeur een (soort van) zin vormen.

is niks unieks

Nemen we 'unieks' als voorbeeld, dan is 'is niks unieks' dus een liftdeursel. (Bij een deur die van links naar rechts dichtschuift, want op een deur die van rechts naar links dicht gaat krijg je 'ue unek unieks' en da's geen liftdeursel.)

Een ander -klassiek- voorbeeld is 'exdito' op een tweedelige liftdeur die rechts naar links opent. Daar valt bij het sluiten van de deuren namelijk als liftdeursel 'ei exit, ex dito' te lezen.

ei exit, ex dito

Probeer zelf of je ook een liftdeursel kunt vinden! Als je eentje gevonden hebt, horen we het natuurlijk graag. Stuur ons dan meteen een e-mail, zodat we je vondst op deze pagina kunnen vermelden.

 

Bezoekers van deze pagina bezochten ook:

altijd wel gedacht...

hier zet met koffie en over de zaan

van die dingen. dingen met dings.

[Laatste aanpassing: 15-03-2006]